Lindemans

Onze geschiedenis

Onze familie bezit een boerderij sinds mensenheugenis.

We zijn trouwens begonnen met brouwen om de boeren in de winterperiode aan het werk te zetten (en hun dorst te lessen). Naarmate de tijd verstreek en het succes toenam, hebben we onze landbouwactiviteiten verminderd om de brouwerij verder uit te bouwen.

“De functie creëert het orgaan”, zei Darwin.

Vandaag vergroten we onze brouwerij nog verder om de liefde voor onze bieren buiten onze grenzen te delen.

We zijn er immers van overtuigd dat de bijzondere kenmerken van onze bieren een grote troef zijn in een wereld waar uniformiteit overheerst.

6 generaties van lambiekbrouwers

Het "Hof ter Kwade Wegen"; het lijkt een naam die weinig goeds voorspelt .


Toch wordt op deze voormalige boerderij in Vlezenbeek, in het hart van het Pajottenland, al sinds 1822 biergeschiedenis geschreven.

Het was in dat jaar dat Joos Frans Lindemans eeuwige trouw beloofde aan Francisca Josina Vandersmissen, de begeerde dochter van Maria Anna Van Dorselaer en Petrus Jacobus Vandersmissen, tevens eigenaar van het ‘Hof ter Kwade Wegen’.

Joos Frans hield van de landbouwstiel, maar wilde zich ook op een andere manier bewijzen. ’s Avonds, met handen die nog pijn deden van het ploegen, bekwaamde hij zich in het brouwen van lambiek. Toen in de wintermaanden bleek dat de vijfenzeventig hectare akker- en weiland van zijn boerderij maar weinig werk bood aan zijn vele knechten en meiden, mochten ook zij in de brouwerij aan de slag. Zo groeide een veredelde hobby in een mum van tijd tot de hoofdactiviteit in het ‘Hof ter Kwade Wegen’.

Sinds 1822, zes generaties geleden, is de familie Lindemans actief in het Vlezenbeekse gehucht Kwadewegen, eerst als landbouwers-brouwers, later, vanaf de tweede helft van de jaren vijftig alleen nog als brouwer. Onder de invloed van deze 6 generaties Lindemans, is onze brouwerij één van de voornaamste producenten geworden van lambiek van de streek en van de wereld. Dit is ons verhaal.

1ste generatie:

Joos Frans Lindemans (1792-1865) Francisca Josina Vandersmissen (1796-1868)

1822

Joos Frans trouwt met Francisca Josina Vandersmissen, zelf ook dochter van een brouwer. Ze gaan wonen in het "Hof ter Kwade Wegen". Tijdens het brouwseizoen van dat jaar werden er 360 vaten bier gebrouwen, goed voor zo’n 500 hectoliter. De brouwinstallatie omvatte twee brouwketels, een roerbak en twee koelbakken.

Samen kregen Joos Frans en Francisca Josina Vandersmissen niet minder dan elf kinderen, waaronder drie die op jonge leeftijd stierven, twee die priester werden en drie die ongehuwd bleven.

1832

Het bedrijf wordt omschreven als ‘brouwerij hebbende twee ketels, den eersten van 40 hectoliter 20 liter, den tweeden van 21 hectoliter en 40 liter, twee kuipen van 25 hectoliter en 21 hectoliter en twee koelbakken in goeden staat. Men maakt er 20 tot 30 brouwsels’.

1840

Naast zijn activiteiten van landbouwer en brouwer, wordt Joos Frans burgemeester van Vlezenbeek.

2de generatie

Joos Frans “Duc” Lindemans (1826-1901) Sophie Borremans (1832-1882)

1865

Joos Frans "Duc" neemt de familiale onderneming over.

1869

Duc laat de nu nog bestaande hoevegebouwen en de oude brouwzaal optrekken. De boerderij omvatte toen niet minder dan 75 ha akker en weiland. Er werden dan ook heel wat meiden en knechten tewerkgesteld die in de wintermaanden, als er nauwelijks werk was op de boerderij, in de brouwerij aan de slag konden. De brouwerij produceert lambiek en faro. Van fruitbieren en geuze geproduceerd door de brouwer zelf was toen nog geen sprake.

3de generatie

Theofiel Martin Lindemans (1870-1955) Victorine de Gens (1868-1925)

1901

Theofiel, de jongste zoon van een gezin van 9 kinderen, volgt zijn vader op aan het hoofd van de boerderij-brouwerij.

1920

De landbouwactiviteiten worden geleidelijk aan afgebouwd ten voordele van de brouwerij.

4de generatie

Emiel Jozef Lindemans (1901-1956) Alice de Voghel (1902-1999)

1930

Theofiel geeft de fakkel door aan één van zijn 4 kinderen, Emiel.

1940 - 1945

Tijdens de oorlog produceert de brasserij maar 1 brouwsel per maand.

5de generatie

de broers René en Nestor Lindemans

René Lindemans (° 1939) Nicole Genbrugge (°1943)

Nestor Lindemans (1941-2008) Marie-Jeanne Herckens (°1940)

1956

Na het overlijden van Emiel-Jozef Lindemans worden de landbouwactiviteiten (30 hectaren) definitief stopgezet. Terwijl René en Nestor hun studies afmaken, wordt brouwer Triphon Antoons aangeworven.

1961

De broers brouwen de eerste Kriek volgens de traditionele methode (rijping in eiken vat en hergisting op de fles). Tot in 1973 gebruikt de brouwerij Schaarbeekse krieken. Omdat dit type kriek alsmaar zeldzamer wordt, stappen de broers over op Scandinavische krieken.

1970

Begin van de export naar Frankrijk en opstart van drankenhandel als nevenactiviteit.

1978

De broers Lindemans innoveren door een gepasteuriseerde Kriek te maken op basis van kersenvruchtvlees en –sap.

1980

De broers Lindemans innoveren opnieuw door Kriek op vat te commercialiseren.

Ontwikkeling van de export. 70% van de productie vertrekt naar het buitenland. De 4 grootste markten zijn de VS, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland.

1992

Bouw van een nieuwe brouwzaal. In deze periode beschikt de brouwerij over 1.200 tonnen met een capaciteit van 600 liter waarin de lambiek gist en rijpt.

1994

De activiteiten van drankenhandel worden stopgezet wegens plaatsgebrek door de sterke groei van de brouwerij.

1996

De brouwerij tekent een contract met Delhaize, de nummer één van de Belgische groothandelaars.

6de generatie

de neven Dirk en Geert Lindemans

Dirk Lindemans (°1968) Nadia Delens (°1969)

Geert Lindemans (°1968) Valérie Lemlijn (°1970)

2006

De neven Dirk en Geert (6de generatie) nemen het dagelijks beheer van de brouwerij over. Trouw aan de traditie en met een gezonde toekomstvisie bouwen zij de familiebrouwerij verder uit. Samen bewaken zij ook het authentieke karakter, de verrassende smaak en het heerlijk aroma van puur vakmanschap.

2006

Begin van de export naar China.

Installatie van een nieuwe kelder met eiken foeders afkomstig uit de regio Cognac.

2013

Begin van de uitbreidingswerken van de brouwerij. We willen onze opslagruimtes voor het rijpen van de lambiek verdubbelen om te kunnen inspelen op de groeiende vraag uit het binnenland en vooral uit het buitenland. Er werd al jarenlang gewacht op deze extra ruimte voor de gisting en de rijping van lambiek.