Lindemans

Nestor Lindemans presenteert

Gueuze

“Dit bier, dat voor het afvullen op fles eerst gefilterd wordt, is een zachtere variant van de Oude Gueuze.”

Verschillende verhalen leggen de oorsprong uit van de term “geuze”. De naam voert terug naar de Brusselse Geuzestraat, waar een geuzesteker zijn lekkere lambiek voor het eerst op champagneflessen trok. Algauw sprak men van ‘lambick de la Rue de Gueuze’. Afgekort werd dat ‘gueuze’, of ‘geuze’ in het Nederlands. Volgens andere bronnen zou geuze verwijzen naar 'gazeux' of sprankelend (de traditionele geuze was een sprankelende samenstelling van verschillende lambiekbieren).

Door de sterke opkomst van de pilsbieren na de Tweede Wereldoorlog stelden enkele lambiekbrouwers een nieuwe productiemethode op punt. Ze filterden het bier, voegden suiker toe, verzadigden het (met koolzuurgas) en pasteuriseerden het. Deze nieuwe geuze, gesloten met een dop (capsule) en beschikbaar in flesjes van 25cl, werd capsulegeuze genoemd. 

De Gueuze Lindemans, die volgens deze productiemethode wordt ontwikkeld, is een gefilterde en meer toegankelijke variant van de Oude Gueuze Cuvée René.

Brouwgeheim

 Een eenjarige lambiek, lichtjes aangezoet om de geuze open te stellen voor een breed publiek

Sinds: 1978
Alcoholvolume 5 %
Kleur Goudblond en helder
Bewaringstips Staand bewaren
Calorieën 53 Kcal (100 ml)
Smaak Zachte geuze met een aangenaam zoete aanzet en een frisse, licht zure en sherry-achtige afdronk met tonen van champagne en rabarber
Serveertip - Vis (gezouten of met een roomsausje), mosselen
- Kip, kalkoen (bij voorkeur met een saus op basis van Gueuze Lindemans)
Schenktemperatuur 2-3 °C

Weetje : De gefilterde geuze werd ontwikkeld door de lambiekbrouwers als reactie op de komst van pilsbieren. Deze zachtere variant van de traditionele geuze (zonder gisting op fles), in een 25cl-flesje, valt in de smaak bij een breed publiek en kan makkelijk in de frigo worden bewaard.

beoordelingen

"It's so complex and fascinating with many levels of flavours I had to score it high"

MoIppai Beer Review